Viatge cultural a la comarca de “Las Cinco Villas” els dies 07 fins a 10/06/2019

Divendres dia 07 de juny

Divendres dia 07 de juny

Comarca situada al nord de la província de Saragossa. Les principals villas que la conformen son: Egea de los Caballeros (capital), Tauste, Sàdaba, Uncastillo i Sos del Rey Católico.

Ha estat una sortida molt interessant pels contrastos entre paisatge, cultura, arquitectura, restes arqueològiques, etc. A destacar la construcció en pedra de la majoria d’edificis de Sos i Uncastillo  la qual cosa els converteix en pobles monumentals.

L’objectiu del primer dia va ser la parada a Tauste on destaca i impressiona l’església de Santa Maria.

Primer vàrem visitar una curiositat: ”El Rosario de Cristal” que surt en processó cada 22 d’abril. Els misteris, les lletanies i diferents capelles estan fetes de cristall de colors vius amb llums i fanalets. Hi ha peces determinades que les porten famílies concretes  de generació en generació.

A continuació vàrem visitar la imponent església de Santa Maria. Data de finals del S. XIII i principis del XIV. El campanar és una torre d’herència almohade tant típiques a l’Aragó. Presenta influències del gòtic llevantí assimilat pels mestres mudèjars.

Després de dinar, ens vam dirigir al Santuari de Nuestra Señora de Sancho Abarca patrona de Tauste. Situat a 630 m d’altitud al límit fronterer amb Navarra. Curiós nom per a una verge trobada a Navarra pels aragonesos. Es poden contemplar unes vistes privilegiades dels Pirineus, de la Serra del Moncayo, de las Bardenas Reales …

Acabada aquesta visita ja ens vam dirigir a l’hotel situat en un lloc privilegiat amb  vistes a Sos del R. C.

Dissabte dia 08 de juny

Dissabte dia 08 de juny

Sortim de Sos cap el jaciment arqueològic de los Bañales.

Aquestes restes romanes, situades al terme municipal d’Uncastillo, daten de la segona meitat del S. I d. C. Fins a l’abandó al S. III.  La part residencial està assentada sobre un poblat  preromà. A la plana estan situats el fòrum, les termes, l’aqüeducte, el temple i uns carrers curiosament pavimentats.

La principal activitat de les diferents cultures que hi van assentar-se era la producció agrícola i el comerç, principalment de cereal.

Particularment interessant va estar la visita a les termes pel seu bon estat de conservació. Al fòrum es conserven dues columnes monumentals d’ordre toscà. L’aqüeducte no el vam veure per manca de temps.

Vàrem quedar gratament satisfets d’aquesta visita gràcies a les explicacions del guia, un apassionat de la història romana, que també participa en les excavacions que es continuen fent any rere any.

A continuació vam  visitar al Conjunt Monumental Històric Artístic del casc urbà d’Uncastillo. El barri de la jueria amb les seves peculiaritats molt ben explicades per la guia prèviament contractada.

Els més atrevits van pujar al castell abans de dinar. A la tarda, amb un altre guia, el senyor Jesús, força peculiar però molt didàctit, vam començar amb la visita a la façana i el pati de l’Ajuntament renaixentista del S. XV, edifici molt remarcable. Seguidament la visita a la joia romànica de la villa: l’església de Santa Maria. Finalment, ens van explicar l’església de San Martín de Tours. Vàrem acabar la passejada pel poble i ja  sortida cap a Sos.

Diumenge dia 09 de juny

Diumenge dia 09 de juny

Diumenge al matí el vam dedicar a la visita cultural del Conjunt Monumental de Sos del Rey Católico.

Vam començar pel Palacio de Sada, lloc de naixement de Ferran II d’Aragó, anomenat El Rei Catòlic (d’aquí el nom del poble). Actualment és un Centre d’Interpretació del rei explicant amb profusió de plafons la seva vida i època. Inclou la visita a l’església de San Martín de Tours, d’estil romànic tardà del S. XIII, capella del palau.

Al costat del castell l’església de San Esteban impressiona per la seva situació. La cripta de Santa Maria del Perdón de mitjans del S. XI amb les pintures murals gòtiques, en estat de conservació molt lloable. L’entrada a l’església és per la portalada romànica del S: XII. Exposada al vent i la pluja estava danyada i per això al S. XVI s’hi va construir un pòrtic per preservar les talles. A dintre hi ha diferents elements afegits en diferents èpoques.

Vam acabar la passejada pel poble visionant diferents cases importants pel seu ús i  per la seva construcció en pedra de carreus.

A la tarda sortida al Castillo de Javier on va néixer i viure Sant Francesc Xavier. A destacar la visita museïtzada del castell , còmoda per al desplaçament del visitant. També vam visitar  la Basílica i la Parròquia.

Després vam incorporar anar a Sangüesa per visitar la impressionant portalada romànica de Santa Maria. També el pas del riu Aragón vist des del pont  a tocar de l’església.

Dilluns dia 10 de juny

Dilluns dia 10 de juny

Finalment dilluns dia de tornada. Primer destí: los Aguarales de Valpalmas. Interessant formació geològica resultat de fluxos d’aigua sobre materials poc resistents. L’aigua s’infiltra al terra aprofitant petites escletxes i genera corrents de fang i aigua creant conductes i “tubs” per on s’evacuen els materials formant un “decorat “ fabulós que evoluciona amb el pas del temps. Tot aquest procés es denomina piping.

Arribem al poble de Valpalmas per visitar el Centro Cultural Ramón y Cajal. El primer que ens crida l’atenció és la cura i netedat dels carrers del poble on només hi viuen 80 persones.

Visitem el Centre Cultural, també molt cuidat, on s’expliquen amb gràfiques, escrits i objectes, les diferents facetes de la vida apassionant d’un savi, la seva relació amb el poble (va néixer a Petilla de Aragón i va viure a Valpalmas de 1856 a 1860 mentre el seu pare hi va treballar com a cirurgià), el seu interès per les humanitats, la seva vocació per la ciència, la investigació, la fotografia, etc. Tot aquest treball va conduir a la concessió del Premi Nobel de Medicina el 1906.

El centre també ens mostra una breu història de la localitat: vida quotidiana, costums, festes, jocs tradicionals, paisatge, construccions, etc. La guia ens obre l’església de sant Hipòlit per poder-la conèixer.

 

Finalment Egea de los Caballeros. Després de dinar vam poder visitar, també com Sangüesa fora de programa, l’església de San Salvador, d’aspecte de fortalesa, començada a construir a finals del S. XII. Temple romànic de transició al gòtic. El més destacat de l’interior: preciós retaule major d’estil gòtic internacional amb influències hispano-flamenques, el més gran de tot l’Aragó.

Arribada a Esplugues cansats, però contents.

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *