Qui som

A les acaballes de la primavera del  2005 un grup de persones interessades pel món de l’art i del patrimoni vàrem constituir l’associació que prengué el nom d’AMPEL (Amics dels Museus i del Patrimoni d’Esplugues).  La nostra finalitat era i és, sobretot, donar suport al Museu de Can Tinturé i al conjunt arquelògic industrial de Pujol i Bausis, conegut com “La Rajoleta”. Són uns béns patrimonials que enriqueixen Esplugues de Llobregat i que qualsevol persona sensibilitzada per la cultura museística i patrimonial no podia romandre-hi allunyada.

Avui, aquell petit nucli de persones ha crescut força per la suma d’altres “amics” i “amigues” que s’han associat o que mantenen contacte i participen en les activitats que AMPEL ha anat realitzant al llarg d’aquests anys.  Ja des de l’inici la nostra presentació pública va tenir una incidència directa en el patrimoni que posseeix la nostra ciutat quan vàrem contribuir a recuperar el quadre de Santa Magadalena, realitzat per Oleguer Junyent (1876-1956). Promouren la restauració; situar-lo en un lloc ben representatiu: el Saló de Plens de l’Ajuntament, i bastir la presentació pública glossant la figura d’aquest destacat artista que, durant uns anys, va ser un veí més de la nostra vila.

El Patrimoni d’Esplugues tot i que, malauradament, una bona part d’ell ha desaparegut volem que el que encara ens resta sigui apreciat i valorat.  De fet, al llarg dels temps qualsevol col·lectivitat té un vincle molt directe tant amb el seu territori;  amb la cultura material que el conforma — ja sigui o no de caràcter monumental— o bé, com el propi concepte de patrimoni ha amplificat, es tracti d’una obra anònima, col·lectiva, o sigui el que s’ha anomenat patrimoni immaterial. Tot ell forma part d’aquesta memòria que genera una identitat a la col·lectivitat. És, doncs, en aquest sentit que AMPEL promou i recull en aquesta pàgina web l’acció que la nostra associació ha fet i fa vers el seu patrimoni; perquè com molt bé deia Octavio Paz “el passat només és un present amagat”.

AMPEL, Amics dels Museus i del Patrimoni d’Esplugues de Llobregat, és una associació creada a la nostra ciutat entorn del Museu de Can Tinturé i de l’antiga fàbrica Pujol i Bausis, “La Rajoleta”.

AMPEL, interessada pel món de l’art, dels museus i del patrimoni, en el sentit més ampli, vol contribuir a difondre aquest coneixement.

Principalment partim d’un llegat, el de “Pujol i Bausis”, que forma part de la nostra memòria patrimonial i de diversos fons, com el de la rajola de mostra de la Col·lecció Salvador Miquel i del fons documental del mosaïcista i creador artístic, Lluís Bru, que han vingut a enriquir la nostra ciutat. Volem que la cultura assoleixi realment un caràcter democràtic i ampli i que esdevingui i generi una dinàmica social des de la nostra vila: Esplugues de Llobregat.

Ser amic, fer-se soci d’AMPEL, significa contribuir a l’estudi i la difusió d’uns béns artístics i patrimonials dels que no podem, avui, prescindir. Cal que a través de conferències, de visites, de cursos sobre la història de la ceràmica, d’activitats generades amb i des del Museu de Can Tinturé i des del Centre de “Pujol i Bausis” ampliem i recorreguem el nostre territori tant des d’un punt de vista geogràfic com cultural i patrimonial. Cada curs establim una programació i sempre realitzem un viatge cultural coneguent la Provença, el sud de França, la Rioja, entre d’altres.

AMPEL va ser apadrinada pels Amics dels Museus de Catalunya i formem part de la Federació d’Amics dels Museus de Catalunya.

Anima’t i fes-te soci o sòcia d’AMPEL !

Contacta amb nosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *