Excepcionalment, aquesta sortida ha estat programada en dijous per poder veure treballant el taller d’imatgeria del Museu dels Sants d’Olot.
Al matí, vam fer la visita guiada al Museu de La Garrotxa situat al 3r pis de l’edifici Hospici de la ciutat d’Olot. L’exposició permanent, que ocupa prop de 1000 m2, es divideix en cinc àmbits:
1r.- El tèxtil i l’escola de Dibuix d’Olot on s’expliquen els orígens del museu, de la figura de Joaquim Danés i Torras, i de la fundació de l’Escola Pública de Dibuix d’Olot.
2n.- L’Escola d’Olot dedicat al paisatgisme a Catalunya i a la pintura de finals del segle XIX, amb en Vayreda, en Berga i en Boix com a màxims exponents.
3r.- El modernisme. En aquest apartat destaca la figura de Blay, “La Càrrega” de Ramon Casas i la col·lecció “Cigarrillos París”.
4t.- El noucentisme amb la primera Guerra Mundial com a context.
5è.- L’Escola Superior de Paisatge i la postguerra. Un repàs de l’art olotí des de la Segona República fins als anys 80 del segle XX.
La explicació de tots els àmbits ens la va fer el conservador de tots els museus d’Olot. Tothom va quedar molt satisfet de la capacitat de comunicació d’aquesta persona.
El dinar el férem en un restaurant situat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa en el paratge de la Moixina, on s’hi troben dues de les fonts més conegudes d’Olot: la font de la Moixina i la font de la Deu. Dins del menú, vam poder menjar les famoses patates d’Olot.
Per la tarda vam fer la visita guiada al Museu dels Sants d’Olot. La construcció de l’edifici data de l’any 1890 com a seu definitiva de la societat fundada l’any 1880 per Joaquim Vayreda, Josep Berga i Valentí Carrera. Projectat per l’arquitecte modernista Joaquim Codina i Metalí, és d’estil neogòtic. Inicialment, constava de soterrani i planta baixa destinats ambdós a tallers i magatzems, i dos pisos superiors que eren la residència de M. Vayreda i la seva família.
L’exposició permanent del museu es divideix en 5 àmbits, corresponent els 3 primers a l’elaboració de la imatgeria:
1r.- Sala de models.
2n.- Emmotllatge i retoc. Es mostra el procés de fabricació seriada del model escollit, el retoc i la col·locació d’elements com els ulls.
3r.- Pintura i decoració. On es pinten, decoren i s’hi afegeixen elements com corona, creu, llitet, etc.
4t.- Cultura popular, imatgeria festiva i pessebres. Molts dels gegants i capgrossos de Catalunya van ser construïts en tallers olotins.
5è.- Els sants d’Olot i Marian Vayreda. En aquest àmbit es poden veure diferents escultors que van començar a treballar als tallers d’Olot, sent avui escultors de prestigi.
El bon temps, extraordinari per l’època del any, va ajudar a completar una magnífica sortida.