Resum de la segona confèrencia del CICLE GENER CERÀMIC corresponent al dimecres 24 de Gener d’en guany:
Titol: “I DEL FANG VA SORGIR L’ART, APROXIMACIÓ A LA CERÀMICA TRADICIONAL AFRICANA”
A càrrec d’Elena Martínez-Jacquet historiadora de l’art per l’Ecole du Louvre (París) i especialista en producció africana.
La història de la ceràmica africana té uns quants mil·lennis d’antiguitat. Conegut des del IX mil·lenni abans de la nostra era a l’Orient Pròxim, el treball de l’argila es va difondre d’Est a Oest a través del Sàhara, com també de Nord a Sud, seguint les migracions dels pobles nòmades de caçadors-recol·lectors en busca de noves terres fèrtils. La sedentarització progressiva d’aquests pobles va portar com a conseqüència la creació d’abundant material domèstic i ritual, d’entre el qual destaquen recipients de terrisseria i estatuària en terracota, les formes i usos dels quals es van anant diversificant amb el temps.
Hereus d’aquestes tradicions mil·lenàries, els artesanats africans encara destaquen avui dia en l’art de la ceràmica. Es segueixen creant incomptables contenidors d’aigua, vasos rituals, figures funeràries i mols altres objectes de fang: elements d’arquitectura, instruments musicals, pipes, etc., el context d’us dels quals revelen aspectes importants de les cultures que els hi van donar forma. Resulten unes produccions commovedores, marcades per la mà de l’home que les modela amb cura, seguin les mateixes tècniques rudimentàries que varen emprar els seus predecessors. Les seves formes, ocasionalment molt complexes, i la profusió de motius decoratius abstractes o figuratius, humans o animals, manifesten una aspiració estètica a través de la qual la dimensió utilitària de la ceràmica esdevé art.