VISITA  A  SANT  PERE  DE  RODES  I  A  LA  FUNDACIÓ  PERRAMON 16-04-16

 

El monestir de Sant Pere de Rodes fou un monestir benedictí de l’antic comtat d’Empúries, dins els límits del bisbat de Girona, situat a l’actual terme municipal del Port de la Selva (Alt Empordà) i a prop de les ruïnes del poblat medieval de la Santa Creu de Rodes, on hi destaca l’església de Santa Helena, i del castell de Sant Salvador de Verdera.

L’inici de l’esplendor del monestir se situa a partir del segle X amb un noble anomenat Tassi i el seu fill Hildesind com a primer abat del nou monestir benedictí (945). A partir d’aquest moment, quedaria sotmès, únicament, al control de la Santa Seu i es va començar un important procés d’edificació de les dependències del nou monestir. Gràcies a les donacions i al suport comtal es va convertir en un gran centre de poder feudal, espiritual i de pelegrinatge. Les seves possessions s’estenien pels comptats de Peralada, Empúries, Rosselló, Besalú i Girona, així com als més allunyats d’Osona, el Pallars i el Vallès.

La prosperitat del monestir va perdurar fins al segle XIV, moment en què va començar la seva decadència. Els motius que l’expliquen són diversos: l’expansió de la pesta negra l’any 1345, l’increment de la pirateria i el bandolerisme durant els segles XV i XVIII. A l’any 1797, la comunitat va abandonar definitivament el cenobi i l’any 1821 la comunitat es va dissoldre definitivament. A partir d’aquest moment, els edificis del monestir van començar el seu procés de decadència fins que la Generalitat de Catalunya en va emprendre les primeres obres de restauració l’any 1935.

La portalada de l’església corresponent a mitjans del segle XII, amb escultures del taller del mestre de Cabestany, fou completament espoliada. Només es conserven in situ dos carreus de marbre blanc decorats amb frisos vegetals i algun altre relleu.

Ventalló és un petit municipi de la comarca de l’Alt Empordà on, en tres preciosos espais propers, es troba la Fundació Perramon d’art contemporani.  Les minimalistes escultures en ferro de Sergi Aguilar o les pintures de l’informalista Modest Cuixart són algunes de les obres que es poden veure juntament amb les d’Alfonso Alzamora, Jorge Castillo, Gino Rubert, José M. Guerrero Medina, Josep Guinovart i Xavier Medina, entre d’altres. Les seves creacions van des dels anys 60 a l’actualitat i la majoria són inèdites. La Fundació és la plasmació de la idea original del mecenes Carlos de Aguilera i de Fontcuberta de crear un gran centre d’art a l’Empordà.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *