La Casa Masó és la casa natal de Rafael Masó (1880-1935), una de les obres més importants de la seva arquitectura i l’única que està oberta al públic de les famoses casa del riu de Girona. La casa s’ha conservat amb el mobiliari i la decoració de l’època noucentista, i també ofereix unes vistes inèdites de la ciutat.
La Casa Masó actual és el resultat de la successiva unió de quatre cases adquirides per la família entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX, i el seu aspecte actual és semblant al que va tenir després de l’última intervenció de Rafael Masó, l’any 1919. Des de 2006 la casa és propietat de l’ajuntament de Girona i està gestionada per la Fundació Rafael Masó.
Per la tarda després de dinar vam visitar el Museu de la Terrissa de Quart. El museu està ubicat en una antiga bòbila d’inicis del segle XX i un edifici annex de nova planta, units a través d’una passera. La bòbila es dedicava a la fabricació de peces de terrissa per a la construcció: totxos, maons o teules. Com la majoria de les bòbiles es va ubicar a prop de mines d’argila. A la primera fase, el fabricant rep les argiles i les mescla segons les seves pròpies fórmules; és una tasca clarament personalitzada en funció de l’origen i la composició de les terres. A la segona fase, les argiles reben un grau d’humitat adient i un procés de mesclat que les prepararà per donar-lis la forma desitjada. A la tercera i darrera fase, les peces passen per un forn on s’endureixen i queden llestes per a llur utilització. El museu conserva en perfecte estat tant el forn de cocció com la xemeneia reguladora del tiratge.
El color negre de les peces d’us domèstic s’obtenen creant una atmosfera reductora dins del forn en el moment de la cuita. Encara i treballen uns pocs artesans per fer aquests tipus de peces. L’espai està destinat a l’exposició permanent pròpia i també a exposicions temporals. Nosaltres vam assistir als moments previs a la inauguració d’una exposició temporal.