2ª CONFERÈNCIA DEL GENER CERÀMIC 2022

L’acte es va celebrar com es costum, a la sala d’actes de La Masoveria de Can Tinturé amb una bona assistència de públic.

Donada la benvinguda als assistents per part del president d’Ampel, senyor Josep Benedico, va donar pas a la senyora “Madola” que va ser l’encarregada de presentar a la conferenciant senyora Mercè Tiana. 

Sota el títol genèric “RELACIÓ ENTRE ORIENT I OCCIDENT”, na Mercè Tiana, professora de ceràmica i escultura en l’Escola d’Arts i Diseny, Pau Gargallo de Badalona, va desenvolupar  la seva conferencia “LA CERÀMICA XINESA, L’IMPERI DE L’OR BLANC”. Ens va explicar a través de les diferents dinasties xineses, la història de la ceràmica en aquest país tan extens.

La història de la Xina s’origina a la Plana del Nord de la Xina, a la conca del riu Groc, on van sorgir les primeres dinasties, Xia i Shang. L’existència de documents escrits des de temps molt antics ha permès el desenvolupament d’una tradició historiogràfica molt precisa, que ofereix una narració contínua des de les primeres dinasties fins a l’edat contemporània, cosa que en fa una de les civilitzacions més antigues del món amb continuïtat fins a l’actualitat.

La ceràmica encara s’està desenvolupant, en termes de formes y decoracions, així como tècnicament, en las dinasties Shang y Zhou (1600 abans EC). Moltes peces notables provenen de aixovars funeraris (mingqi): com el de Qin Shi Huangdi i el seu exercit  de terracota.

Sota les Cinc Dinasties (907-979), las ceràmiques Xing, quasi porcellanes, són les experiències últimes, basades en la riquesa dels dipòsits de caolí, abans del desenvolupament de la porcellana al sud de la China. La producció de porcellana d’estil  qingbai s’estableix sota els Song del Sud (1127-1279). La fabricació dels anomenats gerros de porcellana “blava y blanca”, que sorgiren durant la dinastia Yuan mongol (1279-1368), es desenvoluparen completament sota la dinastia Ming (1368-1644).

La porcellana va arribar a Europa primer a través de la ruta de la seda però amb majors quantitats amb l’obertura de la ruta marítima de les Indies, iniciada pel navegant portuguès Fernando de Magallanes el 1.519 a través del oceà Atlàntic per arribar a l’oceà Pacific creuant el que ara es coneix com estret de Magallanes. Degut a la seva mort a l’any 1.521 a les illes Filipines, va agafar el comandament de la nau el navegant Juan Sebastian Elcano qui va decidir tornar a Sevilla vorejant Àfrica, ruta força més curta. Va arribar a Sevilla el 1.522.

Va ser tanta la demanda de porcellana, sobre tot vaixelles,  per part de les cases reials, la noblesa, els comerciants adinerats, etc. que aviat es va començar a buscar la forma de fabricar-la a Europa. Va ser a França on es va començar a fabricar un producte semblant a la porcellana xinesa, no es coneixien exactament tots els seus components, primer a Vincennes al  1.738 i al 1.756 la fàbrica es traslladà a la ciutat de Sèvres, nom amb que es coneix des d’aleshores aquest tipus de pasta blanca.

A la Xina del segle XXI es poden trobar indústries de tot tomany fabricant porcellana, així com petits tallers artesanals i petites botigues de venda competint amb els grans magatzems. Una cosa curiosa va ser saber que hi ha forns públics de cuita de ceràmica a disposició de tots aquells que, de manera casolana, es dediquen a l’art de la ceràmica.

La Mercè ens va explicar la seva experiència en la fabricació d’anemones de porcellana de diversos tomanys com a part creativa de la seva estada en un centre de disseny de ceràmica.

Va tancar l’acta la Regidora de Cultura d’Esplugues senyora Maribel Aguilera, que ens va honorar, una vegada més, amb la seva presència durant tota la conferència.