Conferencia “L’ESTIUEIG AL BAIX LLOBREGAT”

El passat dimarts 9 de novembre a les 19 hores i a La Masoveria de Can Tinturé i sota el títol “L’estiueig al Baix Llobregat”, la senyora Mercè Vidal, doctora en Historia de l’Art, ens va parlar d’aquest fet entre la segona meitat del segle XIX fins a finals dels anys 30 del segle XX. Aquesta conferència forma part del cicle “L’estiueig” que estem desenvolupant aquest últim trimestre del 2021.

El Baix Llobregat, per les seves característiques: el bon clima, la poca distància amb la gran ciutat, bonança de vegetació, i si hi afegim l’interès per gaudir d’aigües curatives (balnearis, fonts) o els banys de mar en fan un lloc idoni perquè l’estiueig hi sigui present.

Primer, es produeix l’assentament o visita de les classes aristocràtiques a través de grans residències. A la segona meitat del segle XIX i primeria del segle XX aquell caràcter més restringit i exclusivista passa a ocupar-lo la burgesia ascendent que marca un canvi social a molts nivells: introducció d’hàbits diferents, per exemple.

També s’introdueix una planificació urbana (passeigs arbrats, grans avingudes) així com la presència d’una arquitectura d’autor que marca una certa modernitat urbana. Alhora les estratègies comercials i publicitàries s’intensifiquen. Un cert ressò ve acomboiat per la creació, el 1908, de l’oficina de turisme l’Atracció de Forasters i del seu mitjà de difusió la revista “Barcelona-atracció” que intenten fomentar el turisme. I en els anys 30 del segle XX amb la introducció de les vacances pagades l’estiueig arriba a classes més populars.

Durant la conferència es va fer un recorregut visual a través de la Puda, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues, Gavà, amb el famós “American Lake,” Begues i Castelldefels.