2ª CONFERÈNCIA DEL GENER CERÀMIC

El dimecres 30 de gener va tenir lloc la 2ª conferencia: “Els Forns de Pujol i Bausis com a valor patrimonial”, que tancava el 10è curs d’història de la Ceràmica sota el títol genèric: “El llegat de Pujol i Bausis”.

La conferenciant, senyora Marta Saliné, va explicar els tipus de forns que tenim al Museu de la Rajoleta, relacionats més avall. Altres llocs on disposen d’un patrimoni semblant, com Alcora a València i a diverses zones del Reina Unit, han pres mesures per a la seva conservació i han dignificat els espais de la seva ubicació.

 EL RECINTE PUJOL I BAUSIS CONSERVA 14 ESTRUCTURES:

1 forn tipus teuleria i rajoleria per a la producció d’elements de construcció: teules, maons i revestiment de rajoles.

4  forns tipus àrab petits: 1 amb dues boques; 3 d’estructura rodona i 1 un d’estructura quadrada. També un d’aquests últims té dues boques per a foc.

2 forns àrabs enterrats de grans dimensions.

2 Forns d’ampolla amb dues cambres que poden funcionar amb  flama directa o indirecta emprats per a la producció de gres i porcellana.

1 Mufla

2 Forn de reflex metàl·lic (un original del s. XIX i l’altre una reproducció que s’utilitza per fer ceràmica)

1 Forn de frita.

1 Una xemeneia que era la de la maquina de vapor. Sembla que aquesta màquina de vapor va ser una de les primeres aplicada a una empresa ceràmica.

 

Cada una d’aquestes estructures caldria ser estudiada en el seu context cronològic i en el seu context patrimonial CREANT LA LECTURA ELEMENT A ELEMENT COM A ELEMENTS BCIL

 

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *