SORTIDA A RIBA-ROJA D’EBRE EL 14 DE DESEMBRE DE 2019

Aquesta sortida estava programada per a mitjans d’octubre però es va haver d’ajornar degut a les manifestacions a tot Catalunya en contra de la sentència del Tribunal Suprem durant aquell cap de setmana.

La sortida ha tingut dos objectius clars: anar a visitar algunes trinxeres de la batalla de l’Ebre com a complement de les conferències “1939. Esplugues”, i anar a veure alguns forns per a l’obtenció d’oli de ginebre.

Alguns components de l’entitat “Amics de Riba-roja d’Ebre” ens van preparar la visita i en Josep Cid i n’Antonio Castellví ens van fer de guia durant la mateixa. Vam començar visitant la seu de l’entitat on hi ha una petita exposició on s’hi poden veure esquemes de forns de ginebre, els estris on es transportava l’oli de ginebre fins els Pirineus on, majoritàriament, s’utilitzava per guarir les infeccions i ferides dels animals.

Vam continuar un recorregut pel poble visitant una església de grans dimensions en relació a la grandària  de la Vila, la panoràmica del riu Ebre sobre una terrassa i les restes de l’antiga muralla. A continuació vam anar a veure un dels forns d’oli que es troba en molt bon estat de conservació, i ens van explicar sobre el terreny d’on es treien les dues matèries per fer-los funcionar: els troncs de càdec, de la saba del qual s’extreia l’oli, i la llenya, normalment de pi o olivera, com a combustible. El funcionament d’aquest tipus de forn és molt similar al del forn d’ampolla de la Pujol i Bausis.

Tot seguit, vam visitar l’ermita de santa Magdalena de Berrús que es troba ben aturonada amb unes vistes magnífiques sobre el riu Ebre i la resta de serralades que l’envolten. A uns 500 metres de l’ermita hi ha tot un seguit de trinxeres en força bon estat de conservació, on se’ns va explicar el perquè de la seva ubicació i el que pretenien defensar.

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *