SORTIDA A LES TERRES DE L’EBRE EL 26.03.2022

El dissabte 26 de març del 2022 vam fer la primera sortida cultural de l’any fent un recorregut pel matí a una de les parts monumentals de Tortosa, amb visita guiada, i per la tarda visitant el museu de la Pauma de la població de Mas de Barberans.

Vam començar fent un recorregut pels carrers del casc antic per acabar visitant la catedral. L’autocar ens va deixar a tocar de l’Edifici Modernista de l’antic Escorxador que data dels anys 1906-1908 i és un projecte de Pau Montguió i Segura. Al 2012 s’hi va instal·lar el Museu de Tortosa i també s’hi troba l’Oficina d’Informació i Turisme. El recinte està format per pavellons d’idèntica forma geomètrica. Destaquen el maó i els recobriments de ceràmica decorativa.

Seguidament, ens van explicar la façana de la Catedral. L’actual edifici gòtic data del 1347 i fou edificat sobre un d’anterior d’estil romànic. Consagrat el 1441, les fases de construcció continuaren fins a arribar a la façana barroca construïda cap el 1620.

Continuant pels carrers propers a la Catedral, ens trobem amb els Reials Col·legis que són el conjunt monumental renaixentista més important de Catalunya. Està format per tres edificis: 1) Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties un gran edifici de dos pisos organitzats entorn d’un pati central. Aquest pati és el primer i únic pati del Renaixement a Catalunya i, segurament, la millor obra del renaixement català.

2) Col·legi de Sant Jordi i de Sant Domènec, arrasat pels bombardejos franquistes només es conserva la senzilla portalada renaixentista de dos cossos. I 3) l’Església de Sant Domènec de una sola nau amb capelles laterals. Destaca la seva gran portalada de tres cossos i a l’interior s’hi troba un arxivador de calaixos de quatre cossos amb portes metàl·liques que és tota una curiositat.

Continuant pels carrers ens trobem amb la Casa Greco o casa Pilar Fontanet que és un edifici d’estil modernista totalment restaurat però que no està habitat. A l’angle amb el carrer del Portal del Romeu si troba una tribuna de tres pisos, totes ells de fusta i amb vitralls decorats amb motius vegetals i florals. L’origen del Portal del Romeu és romà i estava situat a l’extrem del decumanus i donava pas a la via cap a Barcelona.

Entrem a la Catedral i ho fem pel claustre. Aquest va ser construït al segle XIII, té la planta trapezoïdal amb galeries cobertes i formades per arcs ogivals sobre columnes sense decoració. L’estil del interior de la Catedral és  gòtic. Té una planta basilical formada per tres naus separades per pilars i amb capelles laterals entre els contraforts. A l’altar major hi trobem una obra excepcional realitzada per a l’antiga catedral romànica: el retaule de santa Maria de l’Estrella. Sobre fusta policromada hi ha escenes del Nou Testament i de la Mare de Déu.

 De totes les capelles destaca la dedicada a la Mare de Déu de la Cinta, patrona de Tortosa, realitzada entre 1672 i 1725. A la capçalera te la imatge en marbre de la  Mare de Déu de la Cinta realitzada el 1822. Se l’anomena la petita Capella Sixtina degut a que està totalment pintada tant les voltes com les parets i columnes.

Dinem al barri de Ferreries de la mateixa Tortosa i a la tarda ens desplacem a Mas de Barberans, petit poble a la cara sud del Massís dels Ports, per visitar el Museu de la Pauma. Inaugurat al maig de 2010, està destinat a revaloritzar el patrimoni etnològic del poble en el sentit de la recerca i transmissió de l’ofici de cistelleria i llatadora, dona que treballa la Pauma. També es promou la creació de nous productes conjugant la tradició i la modernitat i es fan tallers amb diferents fibres vegetals del margalló.

Tornem a Esplugues amb bones sensacions per les visites efectuades, tot i la pluja del matí.