SORTIDA A LES CATEDRALS DEL VI: CELLER DE PINELL DE BRAI i CELLER EL SARRAL

Resum sortida dissabte 4 de març de 2017

El Celler modernista de Pinell de Brai, va ser construït per l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, un deixeble d’Antoni Gaudí, entre 1918 i 1922 per encàrrec del Sindicat Agrícola Cooperatiu de Pinell de Brai. Al llarg de les obres de construcció es van fer diverses modificacions respecte del projecte inicial: es va substituir el cobriment d’encavallades de fusta per arcs equilibrats de maó, i el fris ceràmic amb escacat pel fris ceràmic de rajola vidrada de Xavier Nogués (encara que aquest no s’hi va instal·lar fins al 1949).

Aquest edifici, i en conjunt els cellers d’aquesta època, representen la manifestació arquitectònica visible del que va ser el cooperativisme agrari a Catalunya a final del segle XIX i inici del XX, moviment que, malauradament, va quedar interromput per la Guerra Civil.

El Celler de El Sarral construït el 1914, a l’empara de la Mancomunitat de Catalunya, obra de l’il·lustre arquitecte Pere Domènech i Roure, es fruit de l’esforç solidari de la pagesia local per aixecar una edificació racional, de gran valor arquitectònic, pionera en quant a la incorporació a la indústria agrària de condicions tècniques, constructives i enològiques.

Batejat per Angel Guimerà com una de les “Catedrals del vi”, degut a la seva magnificència i a la seva distribució en planta, amb un cos central més alt i unes ales més baixes a l’estil de les antigues basíliques romanes, amb el dipòsit d’aigua a pressió a mode de campanar, separades per files de columnes que li donen una agradable sensació d’amplitud i lluminositat.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *