SORTIDA A REUS 23DE NOVEMBRE DE 2019

SORTIDA A REUS PER VISITAR ALGUNS EDIFICIS MODERNISTES

 El 23 de novembre d’aquest any 2019 vam passejar-nos per Reus per visitar 6 dels més de 80 edificis d’estil modernista que té la ciutat. Aquest nombre tan alt de cases d’aquest estil és degut a que a finals del segle XIX, Reus era una ciutat molt rica a causa de la fabricació i, sobretot, comerç de teixits i aiguardent i era la segona ciutat de Catalunya en nombre d’habitants, després de Barcelona.

Vam començar visitant el “Centre Gaudí”. No se sap exactament si aquest famós arquitecte va néixer a Reus. Al que si està documentat és que hi va ser batejat i que hi va anar al col·legi. No hi té cap edifici a la ciutat però si que aquesta li ha volgut dedicar un Centre divulgatiu del seu estil i de part de la seva obra.

Tot seguit vam visitar una de les joies del modernisme a Europa: “la Casa Navàs”. Començarem per dir que el senyor Navàs, comerciant de teixits a Espanya procedents de tot el món, va donar un xec en blanc a l’arquitecte Domènec i Montaner, el de més prestigi a Reus en aquell moment, per que li construís una casa botiga al bell mig de Reus, la Plaça Mercadal. Ens van fer posar uns peücs per protegir els terres de les diferents estances ja que l’art en aquest edifici és integral. Resumirem aquesta visita dient senzillament: espectacular !!

Després, la guia que portàvem per a tota la visita, ens va explicar des del carrer, la casa Munné, la casa Pinyol, la casa Laguna i el Museu del Vermut, antiga fàbrica d’estil modernista, on vam dinar en un menjador en nom de vermut fabricat a Reus, com no podia ser d’una altra manera.

Després de dinar vam visitar l’altra gran obra de Domènec i Montaner a Reus: “d’Institut Pere Mata”. La part que es visita és el pavelló dels Distingits, declarat BCIN, bé cultural d’interès nacional, ja que la resta continua actiu com a psiquiàtric públic. Desprès de les explicacions del guia, no va quedar gaire clar que aquest pavelló només fos per malalts mentals…

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *