Resum sortida a Cardona

Aspectes de la importància de Cardona:
GEOGRÀFIC.- Fa milions d’any, bona part de l’actual comarca del Bages era un braç de mar connectat a l’actual mar Cantàbric. Degut al xoc de plaques tectòniques properes, primer va quedar un mar interior que es va anar secant quedant al fons la sal en capes horitzontals i, posteriorment, la força de les plaques van fer que les capes de sal quedessin en forma de muntanya com les veiem ara.
GEOESTRATÈGIC.- La sal ha estat essencial pel desenvolupament del sedentarisme en vida humana. Per això, des del neolític aquesta muntanya de sal era vital per a la conservació dels aliments i pels ramats. No cal dir que el control de la muntanya va ser molt important per a les diferents cultures que al llarg del temps es van establir a la vall. A la baixa Edat Mitjana, a més a més del comerç de la sal si va afegir el fet de ser zona de frontera entre la cristiana Catalunya Vella i la musulmana Al-andalús.
MILITAR.- A finals del segle X es construí el Castell sobre un turó que domina tota la vall, sent-ne els primers senyors els vescomtes d’Osona, posteriorment vescomtes de Cardona. Amb l’objecte de repoblar la vall per a la seva defensa, el 23 d’abril del 986 el comte Borrell II atorgà la “carta de poblament”. Aquest document alliberava de pagar impostos al senyor feudal, que no a l’església, i a tenir dret a la sal necessària per a la família i el bestià. El castell va ser molt important a posteriors guerres: a la de Successió i a la Guerra del Francès, mai va ser conquerit ni per les tropes borbòniques ni per les tropes franceses; i per últim a la guerra civil espanyola.
ECONÒMIC.- El comerç de la sal va fer que des de Cardona sortissin camins cap a totes direccions. Una vegada les zones de frontera es situaren més cap el sud de Catalunya, van començar a arribar a Cardona nobles, mercaders, drapers i artesans. S’inicià un temps d’esplendor que durà fins el segle XVI quan els ducs de Cardona es traslladaren a Barcelona. En aquest període s’atorgà a Cardona tenir dos mercats setmanals i una fira anual. Des de la segona dècada fins a finals del segle XX, explotà la mina la companyia Explosivos Rio Tinto per aprofitar els minerals de potassi fonamentals per a la fabricació d’explosius. Avui dia el turisme es part important de l’economia de la vila.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *