Escultura d’en Subirachs

 

PROTOTIPOS MONTESA 1947-1970, UNA OBRA DE L’ESCULTOR JOSEP M. SUBIRACHS

L’escultura de Josep M. Subirachs que es conserva en els espais del que va ser la Fàbrica Montesa, denominada Prototipos Montesa 1947-1970, va ser un encàrrec que rebé l’escultor per part del gerent de l’empresa. Es tractava de portar a terme un monument commemoratiu en el que s’hi trobessin reflectits tant aquelles recerques que en el camp del disseny havia fet la marca Montesa com també els qui formaven part de l’empresa.

L’obra és un elment de formigó de 7 m d’alçada ancorada a terra, en el que va ser el pati d’accés a la fàbrica. Josep M. Subirachs va emprar aquest material des de l’any 1957, coincidint amb la seva etapa d’escultura abstracta. Ideà per a aquesta escultura dos monolits sobre els quals deixà les marques, les senyals dels noms d’alguns models produïts per Montesa, com per exemple. “Impala”, i les dates de producció. Entre els dos blocs de formigó, un encofrat en franges horitzontals i l’altre amb textura abuixardada, hi disposà, maclats, tot tipus d’elements de les carrosseries de les motos que fabricava Montesa. D’aquesta manera l’escultura es situava en la línia del Nou Realisme o del Pop Art americà. L’obra es convertia en una destacada realització de l’art contemporani.  La peça es completà amb la inclusió d’una placa de coure encastada, on figura la signatura, en el costat dret, SUBIRACHS, i que inclou el nom de l’obra. En la cara oposada d’aquest obelisc, sis plaques de coure serveixen per recollir les signatures dels qui constituïen Montesa.

El mes de març de 2007, AMPEL, va adreçar una carta a l’Ajuntament d’Esplugues perquè prengués el més aviat possible mesures de protecció vers aquesta peça d’escultura contemporània que, sense l’existència de l’edifici de Montesa romania aïllada al bell mig d’un espai d’aparcament de vehicles i camions. L’escultura ha restat protegida i en espera del seu destí o de la remodelació del barri de Montesa.

El gener del 2012 l’Ajuntament de Barcelona concedí a Josep M. Subirachs la Medalla d’or al Mèrit Artístic.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *